Víztisztítás házilag

Ivóvíz tisztítás házi módszerekkel

víztisztítás házilag

A tiszta ivóvíz alapszükséglet

Akik mélyebben elmerültek a Föld tanulmányozásában, tudják, hogy a víz bolygónk egyik legegyszerűbb összetételű anyaga, az emberek körében pedig a legismertebb. Ugyanakkor a legtitokzatosabb is. Mitől olyan különleges? Például attól, hogy természetes környezetünkben egyszerre létezhet szilárd, folyékony és gáz halmazállapotban; hogy más anyagokkal ellentétben a víz lehűlve kitágul, szilárd formában kisebb sűrűségű, mint folyékonyan.

A víz egyedülálló természetes oldószer. Ezért tartalmazhat számos más, közte sajnos káros, mérgező anyagokat is. Éppen ezért vízivás előtt meg kell tisztítani, még azt is, amelyik a csapunkból folyik. Mondanunk sem kell, hogy maga a csapvíz nem teljesen tiszta. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy folyamatosan olyan csöveken halad át, amelyeket hosszú évek óta senki nem cserélt, nem takarított…

Őseink régóta ismerték a házi víztisztítás kiváló és hatékony módszereit, amelyek ma is sikeresen alkalmazhatók purifikálásra, otthoni ivóvíz-fertőtlenítésre. Nézzünk néhányat.

Vízfertőtlenítés alkohol segítségével

A víz fertőtlenítettnek és tisztának tekinthető már tizenöt perccel azután, hogy fiatal, közönséges száraz fehérbort adnak hozzá 2/3 víz és 1/3 bor arányban. Ez a módszer az egyik legősibbnek számít, és a bibliai idők óta ismert. Pál apostol azt írta, hogy nem szabad nyers vizet inni, hanem csak borral dúsítva, hogy megelőzzük a betegségek és fertőzések előfordulását.

Réz, ezüst hozzáadása az ivóvízhez

A réz, mint néhány más fém, például az ezüst, kiváló fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik. A réz fertőtlenítőszerként való alkalmazásának tapasztalata az i. sz. előtti harmadik évezred óta ismert. Az ókori Egyiptomban ezt a módszert használták vízvezetékek építésénél, amelyek a mai napig kiváló állapotban vannak.

Sok tudós megerősíti azt a tényt, hogy a legtöbb káros baktérium négy órán belül elpusztul a réz felületén. Érdemes azonban felidézni, hogy az oldható rézvegyületek rendkívül mérgezőek, ezért nem érdemes rézedényekben sokáig tárolni a vizet.

Az ókori hinduk ezüstöt használtak a víz tisztítására. Az orosz ortodox templomokban a szenteltvizet is ezüstedényekben érlelik. Ez a fém baktériumölő tulajdonságaiban sok tekintetben felülmúlja a klórt, a karbolsavat és más erős fertőtlenítőszereket. Az ezüst használatából adódó tisztasági hatás hosszú ideig fennmaradhat. Ugyanakkor a nemesfémek nem a mindennapi életmód tartozékai.

Ivóvíz-fertőtlenítés forralással

A forralás az egyik leggyakoribb módja a víz házilagos fertőtlenítésének. Ha a folyamat 30-40 percig tart, akkor ez garantálhatja az összes mikroba teljes elpusztítását. Orvosi szinten is ez tekinthető sterilizálásnak. A víz felforrása után szerkezete puhává válik, ugyanakkor a nehéz sók koncentrációja megnő benne.

Ülepítés, kicsapatás, lepárlás, fagyasztás

Különféle illékony komponensek vízből történő eltávolítására, nehéz szennyeződések kicsapására vagy egyszerűen víztisztításra házilag sikeresen alkalmazzák a víz ülepítési módszerét. A könnyű oldott komponensek a közönséges csapvízből körülbelül két-három óra alatt elpárolognak, míg a nehéz összetevők hat órán belül leülepednek.

https://www.high-endrolex.com/47

Lepárlással abszolút pozitív eredmény érhető el. Ebben az esetben a desztillált vizet sók, szennyeződések és baktériumok nélkül nyerik. Az ilyen víznek nincs íze, és nem tartalmaz káros vagy hasznos szennyeződéseket. Nem érdemes folyamatosan használni, hiszen kimos minden hasznos és szükséges sót, nyomelemet a szervezetből.

A víz fagyasztás segítségével is tisztítható. Ahhoz, hogy tiszta ivóvizet kapjunk, csapvizet kell önteni egy edénybe úgy, hogy ne érje el a tetejét. Ezután fedjük le, és tegyük be a fagyasztóba egy karton béléssel. Amikor a fele megfagy, kivesszük a jeget további hasznosítás céljából, a többit pedig különösebb sajnálat nélkül kiöntjük.

Egyéb ősi és modern módszerekről is olvashat itt:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük