Teraszfűtés és ivóvíz-fertőtlenítés

Kültéri teraszok. Infrafűtési technológia

terasz infra futesInfravörös fűtési rendszerek hazilagos telepítésekor nincs szükség bonyolult és költséges fűtővezetékek lefektetésére. Ezzel együtt az infrasugárzók használata kiküszöböli a hagyományos fűtési rendszerek üzemeltetésével és javításával járó kellemetlenségeket és veszélyeket, amelyekkel szembe kell néznünk, amikor a hidegebb idő beköszöntével minden háztartásban beindítják a hagyományos fűtő-berendezéseket: kazánokat, cserépkályhákat, kandallókat; innovatív megoldásként pedig az elektromos energiát hatékony felhasználó infrasugárzó fűtőpaneleket alkalmaznak.

A hagyományos fűtési technológia veszélyei

A tradicionális hőtermelők működésük során (szemben az infrapanelekkel) elsősorban a nem megfelelő karbantartás, vagy elővigyázatlan, nem szakszerű használat következtében  akár életveszélyt is okozhatnak. Gondoljunk csak az eltömődött kémény miatt visszaszivárgó szén-monoxidra, vagy a kandallóból kipattanó szikra miatt kialakuló lakástűzre. Napjainkban azonban ez a probléma is megoldott, hiszen elektromos érzékelőkkel (akár távolról is) meg tudjuk óvni otthonunkat a banális balesetektől.

A fűtés során felszabaduló mérgező gázok közül a legismertebb és legmérgezőbb is a szén-monoxid (CO), amely a légutakon át felszívódva okoz erős mérgezést. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, ráadásul a levegőhöz hasonló sűrűséggel rendelkezik, így könnyen belélegezhető. A gáz mérgező hatása abban áll, hogy belégzés során CO-hemoglobin keletkezik, és ezzel a vérben oxigénszállító-kapacitást köt le, durván csökkenti a vér oxigénfelvételét. Ez pedig gátolja a test, elsősorban az agy oxigén-ellátását, amely előbb eszméletvesztéshez, majd végzetes esetben fulladáshoz vezet.

Ilyen kockázatot nem rejt a kültéri alkalmazásra is használható infrafűtés, amely innovatív fűtéstechnika.

Az infrasugárzó panelek működési elve

infrapanel hátrányaiAz elektromos infrafűtés technológiájának a kifejlesztői a természet erőitől vették ötletüket. A Nap mint ragyogó anyacsillagunk és az ősidők óta ismert nyílt tűz az infravörös (InfraRed) sugarakkal melegít fel bennünket. Az IR sugarak az emberi szem számára láthatatlan, vörösön inneni elektromágneses hullámspektrumban helyezkednek el. Ezért nem fényként, hanem melegségként érzékeljük. A melegítőkészülékekben különböző fűtőelemeket alkalmaznak, amelyek melegítéskor infrasugarakat bocsátanak ki. Vannak halogén, szén, grafitmassza és más fűtőelemű IR melegítők, ezek különböző hőmérsékletekre hevülnek, illetve különböző hosszúságú hullámokat bocsátanak ki környezetükbe. A fűtőelem közvetlenül felmelegíti a radiáció útjában lévő tárgyakat és embereket. A gázfűtés hátrányaival szemben az infrapanelek előnye, hogy a levegő eközben nem melegszik fel. A tárgyak azok, amelyek felmelegedés után hőt adnak le, és csak ez melegíti fel a légteret. Ezért az infrasugárzók optimálisak a helyiségen a nagyon gyors felfűtésére.

Teraszfűtés, beépítés + Ivóvíz kezelés

A Terasz Budapest magazin PR-cikke szerint a fővárosban a kültéri teraszok beépítése növényteleltető télikertnek hőszigetelő üveggel történik. Az elemek alumíniumvázas műanyagból készülnek. A többrétegű üvegnek és a műanyagnak különösen jó tulajdonságai vannak. Kiváló hő- és hangszigetelő, emellett ellenálló. Értékéhez képest alacsony az előállítási költsége. A teraszbeépítések Budapesten gyakran karácsonyi ajándékokkal kerülnek átadásra a kertvárosokban, ahol az ivóvíz minőségéről házi víztisztító berendezések gondoskodnak.

A nyersvizek fertőtlenítése a kórokozóktól való mentesítést jelenti 3 %-os biocid hatású klór-dioxid oldattal. Ajánlott kémszer, amely a koli, a pseudomonas aeruginosa és a legionella baktérium, valamint fonalféreg elpusztítása iránti szer és része a technológia és mikrobiológia vízkezelésnek. Ezek a népgazdaságilag is szükséges folyamatok alkalmasak tisztításra, szűrésre és a teraszon felszolgált italokat tartalmazó PET palackok fertőtlenítésére is

Fertőzésmentesítés vegyszeres kezeléssel

Antiszeptikus hatás. Műanyag medencék, hűtőtornyok, épületek és ipari légkondicionáló berendezések a kémiai ivóvíz-fertőtlenítés során a klór-dioxid hatására sterillé válnak. Higiéniai szempontból ez alapvetően kívánatos pandémia-veszélyes világunkban.

Ivóvíz fertőtlenítés klór-dioxid oldattal

A szakmai weboldal ismertetése szerint a klór-dioxid biocid szer környezetbarát, ugyanakkor hatékony, ezért alkalmas ivóvizek kezelésére, valamint élelmiszeripari berendezések és egészségügyi felszerelések csírátlanítására. Oxidáló hatásának köszönhetően a pangó vizekben kialakuló biofilmet hatékonyabban oldja fel, mint a klórgáz. Elpusztítja a vírusokat és baktériumokat, penészgombákat, az élesztő- és algákat és más egysejtűeket. Mivel a ClO2 oldat az ivóvízben kifejtett hatása révén elpusztulnak a kórokozók és a baktériumtelepeket védő biofilm, így általános dezinficiáló vegyszerként is használatos számos ipari területen.

Lásd még ezt a SEO-zott weboldalt:

Vízfertőtlenítés házilag és szűrőbetétek c. honlap optimalizálása

Hozzászólások lezárva.