Az infrafűtés egészségügyi hatása

Az infrasugárzók előnyei és káros hatásai

infrasugárzók teraszfűtés

Egészséges infrasugárzó alatt ücsörögni?

Az utóbbi időben az infravörös sugarakat kibocsájtó melegítők egyre népszerűbbek. Működhetnek villannyal és gázzal is, különböző teljesítménnyel, más-más konfigurációval és számos specifikus  paraméterrel rendelkezhetnek. Tetszetős megjelenésük és kompaktságuk miatt az infrasugárzó fűtőtestek gyakran a lakossági belső terek szerves részévé válnak, fűtenek és díszítenek egy-egy helyiséget. Kültéri teraszok esetében kellemessé teszik az ejtőzést hűvösebb időben is.

De vajon az infrapanelek és sötétsugárzók olyan ártalmatlanok-e, mint azt a gyártóik állítják? És mire kell figyelni a választásukkor?

Mik azok az infrasugárzó panelek?

Azonnal meg kell jegyezni, hogy az infra fűtőberendezések eltérőek, de mindegyik besorolható három nagy csoportba:

  • hosszúhullámú (50-2000 mikron) hőpanelek 90-300 °C-ig terjedő fűtési hőmérséklettel, a kereskedelemben infrapanel néven futnak;
  • közepes hullámhosszú fűtőtestek (2,5-50 mikron), amelyek 350-600 ° C-os fűtési hőmérséklettel működnek – gyakori nevük: sötétsugárzók;
  • és rövidhullámú (0,74-2,5 mikron) infravörös melegítőkészülékek, amelyek üzemhőmérséklete 800 ° C-tól 1100-1200-ig terjedhet, ezek látható fény is adnak, webáruházakban infrasugárzó néven ismertek.

Hasznos vagy káros egészségünkre?

Az infravörös fűtőtestek előnyeiről és veszélyeiről szóló összes információt titkok és mítoszok aurája övezi. Valójában azonban az ilyen fűtőberendezésből érkező sugarak biztonságosak, és csak azt kell figyelembe venni, hogy egy adott modell milyen hullámhosszt bocsát ki.

A modern gyártók különböző típusú infratermékekez kínálnak különböző hullámhosszú sugárzással. Egyes modelleket, amelyeknél a panelt magas hőmérsékletre hevítik, személyektől távol kell használni, és nem folyamatos működésre tervezik őket.

Háztartási használatra olyan készülékek ajánlottak, amelyeknek alacsony a fűtési hőmérséklete, ezek az egészségre nézve teljesen biztonságosa. Mindenesetre az infrapaneleket felszereléskor úgy kell fordítani, hogy a sugárzás zöme egy üres falra vagy bútorra jusson.

Az infrafűtés káros hatásai

A lakóhelyiség infra fűtőtestének kiválasztásakor figyelembe kell venni a beépítési jellemzőket és a modell teljesítményét. Ellenkező esetben kellemetlen helyzetek és következmények adódhatnak:

A bőr kiszáradása. Ha az infrasugárzás személyre irányítják, vagy a használó hosszabb ideig alatta marad, a gyors felmelegedés hatására a bőr nedvességtartalma csökken, a bőr kiszárad. A bőr kiszáradásának megelőzése érdekében a fűtőtestet úgy kell elhelyezni, hogy sugárzása ne essen folyamatosan az emberekre.

Fejfájás. Sok infra fűtőtest használója fokozott fejfájásra panaszkodik. A probléma megoldása a készülék helyes telepítésében, valamint a helyiség gyakoribb és hosszabb szellőztetésében is rejlik, mivel a helyiség páratartalma infák használatával gyorsan esik, kellemetlen érzést okozva.

A bőrsejtek károsodása. Ha a nappaliban erős IR melegírőt használunk, a bőrsejtek károsodhatnak a sugárzás hatására: a bőrmembrán áthatolhatatlanná válik, és magában a sejtben megindul a fehérje despiralizációjának a folyamata. Ezért nem ajánlon a közép- és rövidhullámú készülékek alacsony belmagasságú lakóhelyiségekbe történő telepítése.

Élettani, egészségügyi hatások

Mint fentebb említettük, a rövid- és középhullámú fűtőtestek telepítése lakóhelyiségekbe nem ajánlott, de kültéri fűtésre használhatók. Ugyanakkor az ilyen eszközöktől távol kell tartani az embert, mert már a rövid sugárzás alatti tartózkodás is a bőr és a szem kipirosodásához, valamint hólyagok megjelenéséhez vezethet, mint a szokásos égési sérüléseknél. Az ilyen infraberendezéssel való hosszan tartó érintkezés esetén szürkehályog is kialakulhat. Óvatosan kell bánni velük a kozmetikai iparban, a fogászatban, sebészetben és az élet és az egészség más területein, így az infraszaunákban.

https://www.high-endrolex.com/44

Az infrafűtés jótékony élettani hatásai

Az infravörös sugárzás csökkentheti a gyulladást és erősítheti az immunrendszert, elpusztíthatja a vírusokat és megelőzi a fertőzéseket, emellett hozzájárul a bőr színének és állapotának javításához, valamint számos bőrbtegség megnyilvánulásának csökkentéséhez. Egy olyan házban, ahol hosszúhullámú infrapanelt használnak fűtésre, egyre ritkábban betegszenek meg az ott lakók.

További részletek:

Tudni érdemes:

  • Az infrafűtés nem a levegőt használja fel közvetítő közegként, közvetlenül a szilárd fizikai objektumokat melegíti
  • Ennek következtében egy infrasugárzó kevesebb, mint 20 %-ban fordít energiát a levegő hőmérsékletének emelésére és több mint 80%-ban magukat az emberi testeket melegíti.
  • Az infrák hatása az emberi szervezetre káros és jótékony egyszerre, az IR technológia hasznos, de vannak kockázatai.

Hozzászólások lezárva.