Tippek használt laptop vásárlásához

használt laptop tippek

Melyiknél legjobb az ár/érték arány Új? Használt? Felújított?

Miért érdemes használt notebookot venni?

Mikor éri meg jobban a használt mobil számítógép vásárlása, illetve milyen előnyök és konkrét érvek szólhatnak a már nem új készülék beszerzése mellett? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a szakmai választ, rámutatva a ténye, hogy a használtcikk-piac sok esetben kedvezőbb megoldást kínál.

Leginkább a következő indokok szólhatnak a használt notebook vásárlása mellett.

  1. Egyértelműen a használt készülék vásárlása mellett kell döntenünk, ha viszonylag alacsony szinten áll a vásárlásra szánt pénzkeret.
  2. Majdhogynem kihagyhatatlannak számító lehetőség az is, amikor alig használt és nagyszerű ár-érték aránnyal bíró gépet kínálnak eladásra. Ilyenek például a laptopszervizben felújított noteszgépek.
  3. Szintén elegendőnek bizonyulhat a már nem új hardver, amennyiben gyereknek szeretnénk megvásárolni, vagy pedig minden bizonnyal a szokottnál fizikailag erőteljesebb igénybevételnek lesz kitéve. Gondoljunk utazásra, kirándulásokra vagy műhelyben való használatra.
  4. Mindezek mellett akkor sem feltétlenül éri meg új gépbe beruházni, hogyha nincs szükség nagy teljesítményű hordozható PC-re.

Ahogyan említettük, a refurbished vagy second-hand laptop sok esetben igencsak kedvező vételt kínálnak ár-érték arányban. Vagyis a készülékért cserébe kért pénz összege viszonylag alacsony ahhoz képest, amit érte kaphatunk. Ez egyebek mellett a fejlett gyártási technológia vívmánya.

Szintén az előnyök mellett kell megemlíteni azt is, hogy a használt laptopok sokszor nem feltétlenül jelentenek alacsonyabb szintet teljesítmény, illetve megbízhatóság szempontjából. Vagyis a másnál már bevált gép is bírhatja a strapát, illetve hasznunkra válhat akár otthoni munkához, akár szórakozáshoz.

Mindezek mellett egyfajta kiegészítő jellegű szerepet szánva is gondolhatunk a kéztől vett berendezésre. Vagyis ha nem elsődleges és kizárólagos laptopként gondolunk rá, hanem sokkal inkább úgy, mint amire akkor lesz szükség, amikor az elsődleges gép fontosabb feladatot lát el.

Tippek, tanácsok, ötletek

Amire egy használt laptop vásárlása kapcsán érdemes kiemelten odafigyelni

Természetesen a legfontosabb, hogy a beszerzést mindenképp igyekezzünk megbízható, leinformálható forrásból intézni. Ennek a jelentőségét egyszerűen nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Ezzel kapcsolatban egyébként praktikus megoldást jelent, ha kimondottan egy szakszervizt keresünk fel. Ott ugyanis rendelkeznek a szükséges tapasztalattal és technikai tudással ahhoz, hogy a kiszemelt mobil PC minőségét és megbízhatóságát kellőképpen tudják ellenőrizni. Külön figyeljünk ezekre:

  • megfelelő-e a processzor teljesítménye?
  • elegendő-e a tárhely és a memória (utóbbi bővíthető-e)?
  • megfelelő az akkumulátor üzemideje?
  • működik-e a töltés ki- és bekapcsolt üzemmódban is?
  • ép-e és karcolásmentes-e a kijelző?

Nem árt persze a készülék kapcsán minden rendelkezésre álló dokumentumot begyűjteni. Vagyis kérjük be az eredeti adásvételről szóló számlát, adott esetben a jótállási igazolással egyetemben. Ha így járunk el, akkor minden bizonnyal indokolatlan kockázattól mentesen és megbízható módon vásárolhatjuk meg a használt laptopot, hogy aztán hosszú éveken át használhassuk megelégedésünkre

Hozzászólások lezárva.