Műanyag ablak gyártás

Budapesten műanyag télikertek építés, ablak gyártás

Teraszán miniatűr télikertet építhet műanyag ablakokkal

Bevezető a műanyag ablakokhoz

Budapesten sok cég foglalkozik a télikertek építőeleméül is szolgáló műanyag ablakok gyártásával, forgalmazással. A gyártási technológiának köszönhetően ezek sokkal tartósabbak, mint más hasonló készítmények. A műanyag ablakokat alapvetően a kamrák száma alapján különböztetjük meg: lehet 3, 4, 5, 6, 7 esetleg több kamrás. A kamrák száma a hőszigetelést és a stabilitást befolyásolja. A műanyag ablak lehet fehér vagy más színű is. Lehet esetleg faerezetű is egyik vagy mindkét oldalon. Redőny, reluxa, szúnyogháló is kerülhet rá. Szinte bármilyen üveggel szerelhető. A műanyag ajtók és ablakok hőszigetelését W/m2K értékkel határozhatjuk meg.

De mit is jelent az a kifejezés hogy 5, 6, esetleg 7 kamrás profil? Nos ha kettévágunk egy ablaktokot, akkor azt láthatjuk, hogy az ablak keresztmetszete kamrákra van osztva. Ezek jelentősége: hőszigetelés, stabilitás, zajszigetelés. Sokan nem tulajdonítanak ezeknek nagy jelentőséget, pedig hosszú távon nem mindegy, hogy az ember melyik profilt választja.

Pár szóban bemutatjuk mire érdemes figyelni műanyag nyílászáró vásárlásakor:

Nyílászáró árajánlatok összehasonlításakor nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük a nyílászárók műszaki adatait. Pl.: üvegezés, profilmélység, kamrák száma, U(K) (hő átbocsátási) tényező, vasalatrendszer, üveg K (hő átbocsátási) tényezője. Ezek figyelembe vételével elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket. A K tényező minél alacsonyabb, minél jobban közelít a nullához, annál magasabb hőszigetelésű az adott üveg/szerkezet. Megrendeléskor mindenképpen kérjen tájékoztatást ezekről az adatokról.

Összefoglalva tehát az alábbi 5 tényezőre figyeljünk műanyag ablak, ajtó vásárlásakor:

 • hőszigetelés (K tényező)
 • hangszigetelés (dB)
 • kamrák száma (5, 7, 8) ezek alatt nem érdemes foglalkozni velük)
 • üvegezés (K tényező)
 • hol gyártották a nyílászáró profilt (lehetőleg Nyugat-európai legyen)

Kiválasztási kritériumok

Legelső lépés az elhatározás. Ha ez megvan, akkor érdemes átgondolni, mit is akarunk, mi a cél, mik a fontosabb szempontok. Ha pl. a legfontosabb szempont az ár, akkor érdemes 5, vagy 6 kamrás műanyag ablakot választani. Ha az ár mellett fontos Önnek az exkluzív megjelenés, akkor érdemes megnézni a kerekített ablak profil kínálatot is, esetleg alumínium nyílászárókat, vagy a legköltséghatékonyabb megoldást, a fa mintázatú műanyag nyílászárókat.

Érdemes több helyről bekérni árajánlatot, és ezeket sok szempont alapján összehasonlítani. Ha például bejárati teraszán télikertet építtetne fémbetétes műanyagelemekből, itt kezdheti a tájékozódást:

Cserélje ablakait hőszigetelőre

Egy nyílászáró csere alkalmával egy árajánlat/megrendelés rengeteg dologból tevődik össze. Ezek közül a legfontosabb tételek: maga a nyílászáró, párkány, takaróléc (elsősorban panellakásban szükséges), bontás-beépítési díj, szállítási díj, és a törmelék elszállításának a díja. Amennyiben az árajánlat kérésekor mindezekre a tételekre egyben kéri az ajánlatot, szintén elkerülhető az, hogy a végső ajánlat az eredeti árajánlat kérés többszöröse legyen.

Amennyiben nem panellakásban kíván nyílászárót cserélni, szinte biztos hogy szüksége lesz utólagos kőműves javítási munkára is. Ezt általában az alap árajánlat nem tartalmazza, ezt külön kérni kell.

Amennyiben minden részletet sikerült letisztázni, következhet maga a megrendelés! A nyílászárók megrendelését megelőzően/követően pontos gyártási méretet kell vennie a kereskedőnek, gyártónak (kivéve panellakásban) ennek ismeretében készíthető el a pontos megrendelés.

Miért jó az, ha minél több kamra van?

Mivel az egyik legjobb szigetelő anyag a zárt levegő, így a kamrákban található légrés igen jó szigetelést fog eredményezni. Ezen kívül a minél több kamra, – egy bizonyos fokig – minél nagyobb stabilitást is eredményez. Összefoglalva tehát, a több kamrás ablak jobban szigetel, és magasabb a stabilitása, mint egy kevesebb kamrával rendelkező társáé.

Mit tartalmaz az ablak ára ?

 • · a tok árát
 • · a keret árát
 • · az üveg árát
 • · a vasalatok árát
 • · a kilincsek árát

Az ablak ára alapesetben NEM tartalmazza:

 • · redőny, reluxa, rovarháló árát
 • · a redőny előkészítés árát
 • · párkányok, könyöklők, takarólécek árát
 • · egyéb kiegészítők árát

Mit jelent a U=W/m2K érték?

Azt mutatja meg, hogy az ablak egy négyzetméteres darabja mennyi hőenergiát enged át (Wattban mérve) akkor, ha a külső és a belső oldal között pontosan egy Kelvin (vagy egy Celsius fok) a különbség.

Ha tehát odabent a lakásban 20 Celsius fok van, a külső hőmérséklet pedig 19 Celsius fok, akkor a különbség – ehhez még nem kell emelt szint – egy Celsius fok, illetve – a képletben megadott mértékegységben kifejezve – egy K.

Ha ablakunk „U értéke”, azaz „hőátbocsátási értéke” pl. 1 W/m2K – ami egy elfogadható szigetelésnek mondható -, ez azt jelenti, hogy a fal egy négyzetmétere 1 fok külső-belső hőmérséklet-különbség esetén 1 Wattnyi teljesítménnyel fűti az utcát. Ez az energiaveszteség – egy négyzetméterre számolva nem ijesztő mennyiség ugyan: csupán 0,001 kilowattóra.

Tényleg túl jól szigetelnek a műanyag ablakok?

A műanyag ablakok valóban igen jól szigetelnek, azonban az nem jelenhetjük ki, hogy „túl jól”. Túl jó szigetelés a Magyarországéhoz hasonló klímájú országokban nem létezik, mivel nekünk nagyon fontos hogy hideg, és meleg időben is bent maradjon a meleg, illetve a hideg. Az előfordulhat, hogy egy ablakcsere után valamelyik sarok, vagy fal penészedni kezd, Ennek oka általában, a ház külső szigetelésének hiánya, vagy hibája.

Korábban gyakorlatilag ismeretlen volt a páralecsapódás miatt kialakuló penészképződés. Az első olajválság előtt, és az azt követő hő védelmi rendeletet megelőzően (Németországban 1977.11.1.) szó szerint a szabadba fűtöttünk. A régebbi ablakok csak csekély ellenállást tanúsítottak a levegőáramlással szemben. A keskeny keretek idővel megvetemedtek és elvesztették szigetelő képességüket. A mai modern műanyag ablakok beépítésével azonban a vetemedés többé nem jelenik meg, így nagymértékű energia-megtakarítás érhető el.

A jelentős szigetelésjavulás azonban újabb probléma megjelenésével járt együtt: megjelent a páralecsapódás jelensége. A jól ismert szimptómák jelentek meg: páralecsapódás az ablaküvegeken, penészképződés a sarkokban, az éleken, a falak károsodása és egyre romló lakóklíma. Szükségessé vált a kellő és automatikus szellőztetés megoldása, a meleg, nedves szobai levegőt a külső szárazabb, hűvösebb levegővel kell kicserélni.

A levegő nedvességtartalmának csökkentése nem az egyetlen követelmény, amelyet egy modern szellőztetőrendszernek meg kell oldania. A folyamatos és elegendő levegőcsere az épületben lakók számára is különösen fontos, ezért a szellőztető berendezésnek a következő követelményeknek is meg kell felelniük:

A nem kívánt penészesedést, párosodást, elkerülhetjük, ha lakásunknak megfelelő légmozgást biztosítunk.

Milyen szellőzési lehetőségek vannak ?

Résszellőzés. Ilyenkor az ablak csak részlegesen nyitott (pl. bukóablak – bukóállásban). A résszellőzés csak kis mennyiségű levegő beáramlását teszi lehetővé, aminek az a következménye, hogy az ablakot sokáig kell nyitva tartani a megfelelő szellőzés elérése érdekében. Ez pedig erősebb kihűléshez és az ablak alatti falrészen megnöveli a pótmegállapodás veszélyét.

Átáramló szellőztetés. Sokkal eredményesebb szellőztetési mód, ha átáramlást hozunk létre. Az ablakszárnyakat ilyenkor teljesen kitárjuk, így ebben az esetben a helység teljes levegője 4-10 perc alatt kicserélődik. Az energiaveszteség ekkor minimális lesz. A átszellőzés/levegőcsere viszonylag gyorsan végbemegy, így a falak nem hűlnek át.

A keresztszellőzés („huzat”). Keresztszellőzés esetén a levegőcsere még gyorsabban végbe megy. A szoba teljes levegője már 2-4 perc alatt kicserélődik. Ehhez az kell, hogy minden nyílászáró egyidejűleg teljesen nyitva legyen, így „huzat” alakulhat ki.

A műanyag ablak előnyei

A műanyag ablakoknak a fa és alumínium nyílászárókkal szemben sok előnye van az Ön számára. Nem kell festeni (a fa ablakokat az első 5 év után pár évente újra kell festeni), kedvezőbb az ára, szélesebb színskálából választhat.

Előny, hogy rendkívül árhatékony. A műanyag ablak alacsonyabb ára nem jelenti azt, hogy alacsonyabb minőséget képviselne, vagy kevesebbet nyújtana mint más anyagból készült társai, az alacsony árnak egyszerűen az az oka, hogy lényegesen nagyobb mennyiségben folyik a gyártás mint pl. a fa ablakoké.

A műanyag ablakok további előnye rendkívüli hőszigetelő képessége. A műanyag (és más) ablakok hőszigetelését U értékben szokás megadni. A mai műanyag ablakok U értéke jellemzően 0,7 s 1,4 K között mozog. Ez az érték minél kisebb, annál jobb az ablak hőszigetelése. Általánosságban elmondható, hogy az azonos kategóriájú műanyag ablakok hőszigetelése jobb, mint más anyagokból készült társaié. A magas hőszigetelés a fűtési költségek csökkenését is hozza magával. Ennek köszönhetően műanyag ablakunk többszörösen megtérül.

Előny a gyakran figyelmen kívül hagyott rendkívül magas hangszigetelő képesség. Ha életünket nyugodtan szeretnénk élni, fontos, hogy a külső zajok (pl. utcai forgalom) ne zavarjanak minket a pihenésben. Egy átlagos utca zaj, kb. 30-40 dB. Egy átlagos műanyag ablak hanggátlása 33dB. Tehát ha Ön egy átlagos képességekkel rendelkező műanyag ablakot vásárol, Önnek akkor is egy magas hanggátlású nyílászárója lesz. A 33dB hanggátlás egy egyszerű hang gátló üveggel tovább növelhető, egészen 48dB-ig. Ha Önnek különlegesen magas hanggátlású nyílászáróra van szüksége, akkor a műanyag ablak kiváló választás.

Összességében tehát elmondható, hogy a műanyag ablak ideális választás abban az esetben, ha Ön rendkívül magas ár/érték arányú terméket szeretne vásárolni.

HŐSZIGETELÉS

Az utóbbi években egyre inkább hangsúlyossá vált az ablakok hőszigetelése. Az épületek energiaveszteségének nagy része az ablakokon keresztül történik. A megnövelt beépítési mélység és a PVC profilok kamraszámának növekedése, a legújabb hő takarékossági előírás szerint is az I-es osztályba sorolja a műanyag keretszerkezeteket. A modern hőszigetelő üvegezéssel az U érték 1.1 W/m²K alá kerülése már realitás.

BETÖRÉSVÉDELEM

A betörésvédelem a profilnál kezdődik. Világunkban, ahol minden állandóan változik, növekszik az igény a védelemre és a biztonságra. Ez különösen érvényes saját tulajdonunkra, lakásunkra, házunkra. A házunkban, lakásunkban levő anyagi és nem anyagi értékek védelme attól a védelem minőségétől függ, amelyet az ablakok és ajtók nyújtanak.

Modernebb vasalati alkotóelemek beépítése ablakainknál sokrétű biztonsági megoldást kínál. A kovácsoltvas záró lemezek, gombafejű-csapzár szerkezetek, és lezárható kilincskialakítások tovább növelik a biztonságot. A megnövelt profil falvastagság erősíti a vasalatok kiszakítás elleni védettségét.

Az automatikus zár az ajtót rögtön a becsukódás után lezárja. Ebből adódóan valamiféle kártyával, vagy rugóacéllal az ajtót lehetetlen kinyitni. Acél sín : A hagyományos három zárlemez helyett egy végigfutó acélsínt építenek be. Az ajtó feltörése, még speciális betörésre használt szerszámmal is szinte lehetetlen.

Rögzítő csap: Beállítás, rögzítés és biztonság egyetlen alkatrészben. Optimalizált mozgás és könnyű állíthatóság jellemzi mindhárom változatot. A megegyező csavar pozíció lehetővé teszi a standardzáró darabok biztonsági záró darabra történő egyszerű és gyors cseréjét (13 mm-es vasalatközepű rendszerek esetén).

Olló: Az átfogó kényelmi tartozékok egyik példája az ollóknál integrált huzatbiztosító. Az ablakszárnyat bukó helyzetben megtartja. Nem okoz gondot többet a huzat által becsapódó ablak. Ezen felül a bukó rés 80 és 140 mm -re állítható.

Zárható ablakkilincs: Megakadályozza az ablakvasalat kívülről történő mozgatását. Előnyös kiegészítő minden biztonsági osztályban. Mindhárom biztonsági osztálynak megfelel.

ÜVEGEZÉS, ÜVEGTÍPÚSOK

A hőszigetelő üveg általában két üveglapból áll, amely szerkezet megfelel a funkcionális és mechaniku elvárásoknak. A két üveglap közötti távolságot a távtartó léc határozza meg mely töltve van páramenetesítő anyaggal. Az üveglapok széle és a keret kétkomponensű tömítő anyaggal van tömítve. Az egész konstrukció egy hermetikusan lezárt teret hoz létre az üveglapok között. A különböző üveg kombinációk határozzák meg, hogy a hőszigetelő üveg szerkezet milyen célra szolgáljon.

Stopsol (fényvisszaverő, reflexiós üveg): A Stopsol egy fényvédős üveg, amelyen egy vékony fém oxid réteg van. A réteget víztiszta és önmagába színezett üvegen is használják. A bevonat egy kemény réteg, ami a környezeti változásoknak is ellenáll.

Felhasználás: Teljes üvegfalrendszer télikert elemek, bejárati ajtók, stb.

Technikai adatok: (az üveg vastagságától és típusától függően)

Fényáteresztés: 38-66 %
Fényvisszaverés: 8-34 %

Sun-Guard (napvédő üveg): A sun-guard a Guardian által gyártott napvédős üveg, melyet magnetron-katódporlasztásos eljárással állítanak elő. 3 típusa a Sun-Guard, a Sun-Guard Plus és a Sun-Guard Silver színtelen float üvegen színtelen, és anyagában színezett zöld float üvegen zöldben kapható. A bevonattal ellátott üveg utólagosan edzhető , hajlítható és ragasztható.

Felhasználás: Teljes üvegfal és függönyfal rendszerek teraszbeépítésnél, bejárati ajtók, stb.

Technikai adatok: (6 mm-es vastagság esetén)
Fényáteresztés: 10-67 %
Fényvisszaverés: 13-44 %

Low-e (lágybevonatos üveg): Valójában egy float üveg, amely egyik oldalára elektromágneses úton fém oxid réteget hordanak fel. A bevonattól színe a float üvegéhez képest csak kis mértékben változik. Ezen nemesfémréteg a hőszigetelő szerkezetben az üvegtáblák közötti légrés felé néző felületen helyezkedik el. A fény és napsugárzás szinte akadálytalanul jut be a helyiségbe, ezzel szemben az épületben keletkezett meleg belül marad 1, ábra. Hőszigetelt üvegként gázzal töltve még fokozható a hőszigetelő tényezője.

A Low-e üveg nem csak pénztárcáját kíméli, hanem tevőlegesen járul hozzá környezetünk védelméhez. A Low-e 1,1 K értékkel készült hőszigetelő üveg a normál üvegezéshez képest a termék feltételezett 30 éves élettartama esetén kb. 2500 literrel csökkenti a fűtőolaj szükségletet, ezzel kb. 6900 kg Co2 üvegházhatású gázmennyiséggel teher mentesül a természet. Európai viszonylatban, kb. 40 millió m2 éves termelést véve alapul, ezen üveg alkalmazásával 1,25 millió liter fűtőolajat lehetne megtakarítani, vagyis kb. 3,5 millió tonnával kevesebb co2 kerülne a légkörbe

Felhasználás:

Télikert építésnél eljes üvegfalrendszer, ablak, beépített terasz stb.

Technikai adatok:

Fényáteresztés 4-16-4 Low-e,(+gáz): 79,(75) %
Fényvisszaverés: 13,(15) %
Hőszigetelő tényezője 4-16-4 Low-e: 1,3 K
Hőszigetelő tényezője 4-16-4 Low-e + argon gáz: 1,1 K

Biztonsági laminált üveg

Leírás: Két vagy több síküveg, ill. mintás üveg összeállításából, egy vagy több víztiszta, színes fóliával készül, ez a fólia határozza meg rugalmasságát, szilárdságát.

Tulajdonsága, ha az üveg összetörik a részek a fóliára ragadva csökkentik a sérülés lehetőségét és vagyonvédelmi „eszközként” nehezítik a behatolást, betörést.

Felhasználás:Nyílászárókba, ahol fennáll a sérülés veszélye az üvegek összetörése, továbbá kirakatok, tetőszerkezetek stb.

INFORMÁCIÓK A PROFILOKRÓL

A profil geometriája a hővédelemnél.

Az ablak, mint nyílászáró, alkalmazása, története során már több funkciót is betöltött: fényt enged a helységbe, biztosítja szellőzést, be- és kilátást ad, hőt – és zajt szigetel, elsötétítést tesz lehetővé, hogy néhányat megnevezzünk. Az ablakok és az ajtók optikailag megtörik homlokzatot és egyedi építészeti arculatot, stílust kölcsönöznek az épületnek.

Sokfajta ablakkialakítási lehetőség

Ellentétben a profilok kamráinak számától és kiképzésétől, amely a már kész ablakoknál nem látható, a profilkontúr jól látható tulajdonsága a PVC profilból gyártott ablakoknak. Az egyenes kontúrú külső szárny- és keretprofilok egybefüggő felületet képeznek. Ebből ered a néhány konstruktív előny: a nagyobb záródó felület miatt a profilfelületre csapódó esővíz által okozott hatások kisebb erősségűek. Ezen kívül – mivel az üvegfalc nagyobb mélységű – szélesebb üvegek építhetőek be, ha pl. nagyobb zajszigetelés elérése a cél.

A régi épületek felújításakor gyakran a korábbi faablakok kereteit utánzó „szögletesebb” profilt alkalmaznak, amivel könnyebb a megelőző fa arhitektúrához hasonló külső optikai hatás elérése. A technológia hőszigetelt télikertek műanyag ablakainak kialakításánál is kiváló.

Kamrakialakítást befolyásoló tényezők

Egy műanyag ablakprofil keresztmetszetének legalapvetőbb meghatározója a profiltestben levő kamrák száma és kialakítása. Mérvadó ebben, hogy a belülről kifelé irányuló hőáramlás útjába eső kamrák száma a legkevesebb legyen.

Egykamrás profilt ma már nem kínálnak a piacon, a relatív rossz hőszigetelése miatt. Az U-érték ezen profiloknál 2,0-2,4 W/m²K érték között mozgott és a manapság érvényes energiatakarékossági követelményeknek nem is felelne meg. A kétkamrás profil egy kívül lévő előkamrával rendelkezik, ahol kialakítható a vízelvezetés, míg a nagyobbik kamra az acélmerevítés beépítését teszi lehetővé. Az előkamrának köszönhetően a hőszigetelés jobb az előzőnél, U-érték: 1,8-2,1 W/m²K. A háromkamrás profilnál már egy helységoldali előkamra is van, ami még jobb hőszigetelést biztosít. Az U-érték 1,5-1,9 W/m²K között van, míg a profilszélesség kb. 60 mm-es.

7 kamrás profil a még jobb hőszigetelés elérésére

Az utóbbi években tovább szigorodó hőszigetelési követelmények hatására, a profilgyártók növelték igyekezetüket profilrendszereik hőszigetelési tulajdonságainak javítására. Ezen igyekezet egyik célja az volt, hogy a profilrendszer elérje a hővédő üvegezések hőátbocsátási együttható értékét.

Ezt a fejlesztést először a már meglévő rendszermélységek megváltoztatása nélkül próbálták elérni. Első lépésként a hagyományos két-, ill. háromkamrás profilok névleges értékeinek javítását akarták elérni, a kamraszám növelése azonban nem hozott kielégítő eredményt. Ezt a feladatot csak egy teljesen új, 70 mm v. még szélesebb mélységű profilfelépítés kifejlesztése oldotta meg. Így lehetővé vált az 1,2 W/m²K-es U-érték elérése a standard merevítő vasak beépítése mellett. Ezek után a hő védő üvegezés alkalmazásával az 1,2 W/m²K-es ill. ez alatti U-érték elérése nem utópia többé.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük