Internet és kultúra. Társadalmi hatás

Internet, kultúra, társadalomA történelmi léptékű tudományos felfedezések, nagy technikai újítások nyomán mindig felvetődött a jogos kérdés: áldás-e vagy átok? Nincs ez másképp az információs társadalomban született jelentős innovációk és ezek nyomán keletkezett kihívások esetén sem. A tudásközpontú társadalom jelentős mértékben támaszkodik az egyének tudására és képzettségére – ez utóbbi pedig elképzelhetetlen az információkhoz való korlátlan hozzáférés lehetősége nélkül.

Az internet társadalmi hatása

A digitális forradalom és az internet társadalomra gyakorolt hatásairól évtizedek óta sok szó esik. Magyarországon a rendszeresen internetezők országos reprezentatív 1000 fős mintáján végeztek nemrégiben egy vizsgálatot, melynek célja annak kiderítése, hogy a rendszeres internethasználók mire használják az internetet, milyen típusok különíthetők el köztük, s az egyes típusok különböznek-e aszerint, hogy az internetet

  • a kultúra előmozdítójaként,
  • elpusztítójaként,
  • netán megújítójaként

értelmezik. Jól elkülönülnek az internethasználók felhasználás szerint, s az sem kétséges, hogy különbözőképpen látják az internet kultúrára gyakorolt hatását. A felmérés eredményei még nem publikusak, de a kutatáshoz készített kis-interjúk néhányához hozzáfért a Tippek a hálózaton és Pirézműhely blog. Cikkünk az utóbbi összefoglalója alapján készült

Néhány vélemény:

  • Meggyőződésem, hogy az internet a kultúrát mint tudást, mint kommunikációt, illetve mint megosztott tudást egyaránt alapvetően átalakítja, és vezeti el az emberiséget egy egészen új világ megteremthetőségének lehetősége felé. De hát, amint az mindig is volt, van és lesz e lehetőség minél jobb kihasználása is egyedül csak magán, az emberen múlik majd.
  • Az Independent mai írása szerint az internetes kultúra alapvetően marketing vezérelte kultúra lesz, ha már ma nem az. Az ember legfeljebb abban dönthet, hogy ezt tudomásul veszi, vagy nem. Behunyja a szemét, vagy nem. Azt, hogy ebben az ember szőröstül, bőröstül benne van az a cikkíró szerint már rég nem kérdés. És az, hogy innen kikecmeregni nem lehet, az pláne nem kérdés.
  • Ehhez szerintem nem kell internet. Csak körül kell néznünk magunk körül. No meg a dolog lényegét pont abban látom, hogy az internet olyan mértékben része és átalakítója lesz a kultúrának, hogy nem beszélhetünk, nem különíthetünk el úgymond internetes kultúrát. Legfeljebb annyiban, ahogy ma olvasási, fogyasztási, szabadidős, telefonálási stb. kultúráról beszélnek, hiszen minden kultúra részét képezi maga az a mód is, ahogyan magát a kultúrát magunkévá tesszük, használjuk.
  • Az internethasználat kérdései alapvetően és szorosan összefüggnek, hogy ne mondjam összefonódnak a mindenkori hatalmi-politikai konstrukciókkal. Most például meghatározónak tartom – így az internettel kapcsolatos félelmek okán – azt a tendenciát, ami az erős államok felé való eltolódás irányába mutat. Márpedig minden erős állam hatékonyabban tudja a rendelkezésére álló eszközöket maximálisan kihasználni a céljaihoz. A kérdés az, mik is ezek a célok. Lehet, hogy tévedek, de szerintem a globalizációs folyamatok teremtették meg az internetet, és nem fordítva . Még akkor is, ha az aztán jelentősen felgyorsította is e folyamatokat. Szóval globalizáció és internet egymást gerjesztő entitások.

Könyv és internet

  • Én arra tippelek, hogy előbb-utóbb könyvek már csak mutatóba, a holdbéli idegeneknek számára lesznek az internet technológia fejlődésével. Fáj a szívem, amikor ezt mondom, mivel nagyon szeretem a könyveket, ennek ellenére mégis így gondolom. Hiszen az utóbbi években számtalan művet olvastam el a monitoromon. És nem mellékesen a szerzők jóvoltából teljesen ingyenesen. Igaz, a monitorom valóban olvasásra alkalmas monitor. Volt olyan szombati nap, amikor 9 hosszabb-rövidebb drámát olvastam el. 250%-osra felnagyítottam a betűket, kényelmesen hátradőltem, lábaimat az íróasztalra dobtam és csak olvastam és olvastam és olvastam. Amikor pedig Kállay Labord lebilincselő honfoglalás-kori drámájánál helyenként és időnként csődöt mondott a történelemtudásom, akkor csak beütöttem a szükséges keresőszavakat, és láss csodát, pillanatok alatt előttem volt a teljes, képekkel, illusztrációkkal kiegészített történelmi háttér. És mindig pont azzal a drámabeli figurával, történéssel kapcsolatban, akire, amire éppen akkor szükségem volt. Rettenetesen élveztem.

A kérdésről Balla D. Károj véleménye: Irodalom és internet

Hálózati tartalom intelligens keresője

Kulcsszavak Google-kereséshez: digitális forradalom, internethasználat, internet és irodalom, könyv online tartalom, tudomány és technológia, információ és társadalom, internet technológia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük