Télikertben, teraszon kaktuszok teleltetése

Pozsgás növények a beépített teraszon

kaktuszok teleltetése télikertbenMinden kertépítő és dísznövény kedvelő tudja, hogy a kaktuszok nemcsak a nálunk délibb országokban vészelik át az enyhe telet. Magyarországon is megannyi fajtája megtalálható – igaz, zord hónapokat kevés egyed tölti a szabad ég alatt. Számos fajta igényli a mediterrán éghajlatot, számukra meg kell találni a megfelelő teleltetési módszert. Ezek között legnépszerűbb a télikert, amely egy beépített terasz lehetőségeit kihasználva is létesíthető.

Teleltetésre azért van szükség, mert alacsony léghőmérsékleten a fagyérzékeny növények leveleiben lévő sejtnedv megfagyhat. A fagyott folyadék kitágul, tönkretéve a sejtszerkezetet – ez helyrehozhatatlan károkat okoz a növényben. Egy éjszakai fagy elég ahhoz, hogy a fukszia, kaktusza, vagy az illatos citromfa levelei és ágai elfeketedjenek. A szívósabb fajok, mint például az oleander, 0 °C-os éjszakai hőmérsékletet is képesek elviselni. A hosszan tartó fagyok azonban károsak rájuk. Ez vonatkozik a legtöbb kaktuszfélére is.

Tudnivalók a kaktuszokról dióhéjban

Minél jobban távolodunk az Egyenlítő vidékéről, annál komplikáltabb megoldásokat kell alkalmaznunk, ami a kaktuszok nevelését illeti. Nálunk inkább a klímatűrőbb pozsgások teleltetése megoldhatóbb. Ezek a növények ugyan nem bírják a tartós mínusz fokokat, de sokféle faj nem igényli és nem is tűri a túl meleg, fűtött lakást klímáját. Sokan úgy gondolják, hogy ezek csak a sivatagokban éldegélnek boldogan, pedig még ott is hűvösebbek az éjszakák, amikor a kaktuszok lehűlhetnek.

A sikeres termesztéshez nem árt tisztában lenni a kaktuszok fejlődésével és azok jellegzetességeivel. A pozsgás zöldek szinte bárhol remekül mutatnak, ráadásul nem igényelnek túl sok törődést sem, ha kapnak elég meleget és napfényt. Ezek ugyanis a gyökerekben, a szárukban és persze a levelekben tárolják a vizet, így történhet meg az, hogy jól bírják a hetekig vagy hónapokig tartó szárazságot is.

Azt azonban nem árt tudni, hogy nem minden pozsgás egyed kaktusz, így érdemes előbb tisztába kerülni azzal, hogy milyen virággal állunk szemben. Ezt követően már könnyebben tudjuk majd őket a téli hónapokban is megfelelő környezetbe helyezni.

Kaktuszok teleltetése és átültetése

Ahhoz, hogy átvészeljék a telet, sokszor átültetésre is szükségük van. Ilyenkor az addig szabad ég alatt fejlődő példányokat egy üvegház vagy télikert ágyásaiba ültetik át. A kerti szerszámok ehhez webáruházakból is beszerezhetőek.

A mérsékelt égöv alatt is szépen tenyésző típusok a virágzáshoz rengeteg napfényre van szükségük (ebben ideális a beépített terasz vagy kerti melegház), ráadásul jó vízelvezetésű földet és talajt igényelnek. Az átültetés során tehát nem a legjobb megoldás a homok, hiszen ez nem tartalmaz túl sok tápanyagot sem. A ház előtti üveg télikertnek beépített terasz ágyásainak talaja táplálékban gazdag.

Életmód – otthon – kert – dísznövények

A növényeket akkor érdemes behozni az udvarról vagy az erkélyről védett helyre, ha a hőmérséklet 5 fok alá süllyed. Addig még nincsenek veszélyben, utána viszont könnyedén elpusztulhatnak. Emellett fontos tudni, hogy ősszel és télen a kaktuszoknak nincs szükségük öntözésre, hiszen ilyenkor vegetálva felkészülnek a rosszabb időjárási viszonyokra. Ha ilyenkor vízzel locsoljuk őket, akkor az a felszívásuk után akár meg is fagyaszthatja a növényt.

A felkészülést tehát már ősz elején el kell kezdeni, kevesebb vízre van szükség ilyenkor, hogy mire beköszönt a tél, a kaktusz is érezze, hogy most vegetációs időszak jön. A legjobb, ha van egy olyan üvegezett helyiségünk, ahol folyamatosan 5-15 fok közötti a hőmérséklet. Ez lehet egy fedett és zárt terasz, vagy külön épített télikert. Teraszfűtésre nincs szükség.

De egy hűvösebb előszoba is sokkal jobb nekik, mint egy fűtött nappali  szoba, hiszen a csökkent anyagcsere idején a 20 fokos szobahőmérsékletet a mérsékelt égövi telelő pozsgások sokkal nehezebben viselik el Bp magasságában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük