Infrasugárzók: élelmiszer- és vendéglátóipar

élelmiszeripar | vendéglátás | háztartás | infra-technológia

infrasugárzó panelek élelmiszeripar

Infralámpák a vendéglátóiparban, konyhákban, éttermekben

Élelmiszeripari termékek infravörös besugárzása több célból történhet. A szállítószalagon lévő élelmiszer hőmérsékletét növelhetjük ezzel. A technológia sikeresen alkalmazható például a csokoládé megolvasztására és karamella készítésére a cukrászatban.

Eközben a hőmérséklet-szabályozás elengedhetetlen olyan környezetben, ahol a túlmelegedés robbanásveszélyhez vezethet. A melegítésen túl az eljárás más célokat is szolgálhat, például fertőtleníti a nyersanyagokat és termékeket.

Élelmiszerek infrakezelése / Fűtés

Mindenfajta hőkezelés az élelmiszeriparban az alapvető folyamatok közé tartozik. A melegítés, és infrasugárzás szavakat összekapcsolva számos folyamatra gondolhatunk. Feltételezhetjük  mind az ipari létesítmények infrapaneles fűtését, mind a nyersanyagok előkészítésében és a késztermékek előállításában alkalmazott infraberendezések működtetését.

Példának okáért a kerámia fűtőszálas mikatermikus hősugárzó panelek vagy a halogénizzók felhasználása széles alkalmazási lehetőségeket biztosít számos területen. Sokak szerint minden biotermék károsodhat a mikrosütős melegítés során. Ezzel szemben a hosszúhullámú infrared készülékek nem roncsolják a sejteket.

IR-sugárzásra támaszkodva az innovatív melegítőrendszerek jelentős előnyöket mutatnak  a hagyományos fűtéssel szemben, úgymint:

  • csökkentett felfűtési idő
  • egyenletesebb energiafelhasználás
  • csökkentett hőveszteségek
  • az oldott anyag terjedésének megakadályozása az élelmiszer-anyagokban
  • sokoldalú, egyszerű és kompakt berendezések
  • jelentős energiamegtakarítást, csökkentett rezsiszámla

Az infrasugárzók általi hevítés alkalmazható különféle élelmiszer-feldolgozási műveletekre, nevezetesen szárításra, sütésre, vízmelegítésre, pörkölésre, blansírozásra, pasztörizálásra és sterilizálásra is.

Infrafűtés és konvekciós fűtés éttermekben

Az infrafűtés mikrohullámú fűtéssel és más általános konvektív fűtési módokkal való kombinációja egyre nagyobb lendületet kap a megnövekedett energiaárak miatt.

Mivel az infrsugárzó panelek révén megvalósuló fűtés előnyei az energiahatékonyság, a tisztaság, a kényelem, a gyors reagálás és az alacsony beruházás, ezért körben használják. Így a vendéglátóiparban.

2022/23 telén számos éttermet és szállodát bezárnak a magas gázszámlák miatt. Ez ágazatnak is érdeke az IR-fűtéstechnika fejlődése. Érdemes létesítményeikben kihasználni előnyét.

Infra kerámiasugárzók előnyei

Tapasztalhatjuk, hogy infrasugaras hevítés előnyei megmutatkoztak az élelmiszer-termékek hatékony hőátadásában és a feldolgozási idő csökkentésében. A technológiák többségének az élelmiszer- és vendéglátóiparban történő alkalmazása előtt azonban állnak akadályok. Ez például az IR-fűtés mélyreható ismeretének a hiánya.

Ilyen rendszerek telepítéséhez és a kezdeti beállításhoz a szükséges tőkeköltség hiánya is felmerül. A meglévő hagyományos feldolgozó berendezések cseréjével és a kiépített infrafűtési folyamatok szabályozásával és optimalizálásával kapcsolatos kutatások, különösen az élelmiszer-feldolgozási alkalmazások tekintetében, meglehetősen korlátozottak. Gondoljunk a biotermékekre.

Az élelmiszeripari és mezőgazdasági folyamatok innovációjának ipari megvalósításához tudásalapú tervezésre van szükség. Olyanra, amely integrálja a változó hőáramokat és a megfelelő hullámhossz-tartományokat az egyedi alkalmazásokhoz, hogy elkerülje a termék túlmelegedését. Hogy ne sérüljön a termék minősége ipari szintű alkalmazásokhoz, az előírások betartása indokolt.

Az infrahevítés néhány további alkalmazását kísérleti és kereskedelmi méretekben vizsgálták: elektromos üzemű, sík felületű kerámia infrasugárzókat használtak éttermek és ipari konyhák fűtésére. Beigazolódtak a kerámiaszálas infrasugárzók élettani tulajdonságai, az emberi egészségre gyakorolt hatásuk:

  • A kerámia infrasugárzók javítják a szervezet vérkeringését.
  • Az IR-sugárzás erősíti az immunrendszert, fokozza az öngyógyulás esélyét.
  • A sötétsugárzó panel meggátolja az influenza kialakulását.
  • Az infrák nem keringtetik a levegőt, így a port és mikroorganizmusokat sem.

Ajánlott olvasmány: Érvek a biotermékek mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük