Infratarápia otthon – infralámpa használata

Az UV- és az infra-fény gyógyhatása

Rengeteg szakmai és népszerűsítő cikket olvashatunk az UV-sugárzás veszélyeiről (leégés a napon, a bőr elrákosodása…) és gyógyító hatásáról (kvarcolás, szolárium, d-vitamin-termelés) egyaránt. Az ultraibolya tartomány túlreprezentálásához képest kevés szó esik az infravörös fényről, azaz az IR-sugárzásról. Holott jelentős szerepet játszik a klinikai és kórházi gyógyászatban, ahol az infraterápia külön ágazatot képvisel. Erről találhatunk informatív szakcikkeket, annál kevesebbet az infralámpák házi. otthoni használatáról, holott alkalmazásuknak például a hüléses és más gyulladásos megbetegedések megelőzésben és kezelésében jelentős a szerepük.

infraterápia

Az infrasugárzás gyógyászati alkalmazása – infraterápia otthon

Az infrasugárzás természete. Infraterápia

Kezdjük talán azzal ismereteink gyarapítását, hogy felidézzük, amit az iskolai fizikaórákon tanultunk, vagyis azt, hogy a látható fény a legismertebb elektromágneses sugárzás, fölötte az ultraviola (UV), azaz ibolyántúli sugárzási sáv, alatta az infravörös tartomány található. Mindhárom spektrumnak óriási a szerepe az elő organizmusok, így az emberi szervezet működésében. Ismerjük például az ultraibolya fény romboló hatását bőrsejtjeinkre nézve (ez ellen védekezünk UV-szemüveggel, naptejjel), de ismerjük szerepét a D-vitamin termelődésében is. Az infravörös sugarak fizikai hatása is lehet káros, az erős hősugárzás okozhat például égési sérüléseket, mégis inkább jótékony jellegéről ismerjük. A láthatatlan természetes infrafény, vagyis a hősugarak legfontosabb forrása a Nap, de előállíthatjuk mesterségesen is például tűzrakással vagy az elektromos energia hőenergiává alakításával. Hőtermelésükről ismertek a régi típusú villanykörték. Ismerjük a vasaló vagy a villanyrezsó forróságát. Háztartásunkban speciális szerep juthat az infrasugárzó-fűtés eszközeinek: otthonunk melegéért felelősek.

A modern gyógyászatban klinikai körülmények között alkalmazzák a láthatatlan sugarakat, de avatott szakemberek

számos betegség otthoni kiegészítő kezelésére is ajánlják

az üzletekben és webáruházakban elérhető áron megvásárolható háztartási infralámpák egészségügyi alkalmazását. Sugárzó hatásukkal ezek a készülékek gyógyulási folyamatot indítanak el vagy gyorsítanak fel szervezetünkben. Az alacsonyabb frekvenciájú hőhullámok mélyen a bőrbe és a bőr alá is behatolnak és biológiai hatásuk elsősorban az, hogy elősegítik az erek kitágulását, a vérkeringés javulását, és vérbőséget előidézve felgyorsítják a gyulladások megszűnését. Ugyanakkor

fontos az óvatosság az infrák használatban,

infralámpa gyógyításugyanis a gyógyító szándékú kezelés után, főleg az infralámpa első alkalmazása után felléphet rövid idejű közérzetromlás, hányinger, rosszullét, szédülés, és akár kis mértékű fájdalomnövekedés is. Ez az állapot vagy 10-15 percen belül, de 2-3 óra múlva mindenképpen megszűnik, és a következő alkalommal már valószínűbb, hogy javulást észlelünk. A megfelelő hatás eléréséhez legalább 10–15 alkalom (napi 1-2), alkalmanként 12–25 perc kezelés szükséges (a használati utasításokban eltérő értékek szerepelhetnek). Eközben figyeljünk a bőséges folyadékbevitelre és inkább legyünk óvatosak, mint vakmerők.

 • A kisebb teljesítményű lámpát (300 wattig) a kezelt testfelülettől 25–40 cm-re helyezzük el.
 • Nagyobb teljesítménynél 50-90 cm a biztonságos távolság.

A kezelés során figyelembe kell venni a beteg korát, bőrének állapotát, az infravörös sugárzással szembeni érzékenységét.

Gyógyhatásúak-e a sugárzó fűtőtestek otthonunkban?

Rokonterület: a szakirodalomból jól ismertek az infrasugárzók egészségre gyakorolt hatásai is, de az nem minősül öngyógyító kezelésnek, ha egy melegítőpanelekkel vagy sötétsugárzókkal fűtött lakásban élünk. A speciális terápiához speciális eszközök szükségesek.

Tippek: mire jó az infrasugárzó lámpa?

Az infraterápia konkrét célja lehet:

 • az értágítás, vérbőség biztosítása
 • a várnyomáscsökkentés, a tónus stabilizálása
 • pangó szervekben a vérkeringést serkentése
 • az anyagcsere-zavarok csillapítása
 • megelőző  gyulladásgátlás
 • krónikus ízületi bántalmak csökkentése
 • izomgörcs-oldás
 • ajzott idegműködés csillapítása, stabilizálása
 • általános immunitás erősítése. méregtelenítés

5 tipp az infralámpák otthoni használatához

 1. Mozgásszervi, ízületi panaszok, izomfájdalmak, görcsös bántalmak kezelése gyógyszer nélkül. A hőtartományú, azaz infravörös sugarak hatására fokozódik a véráramlás a kitáguló erek. Az intenzív vérkeringés több oxigént, több tápanyagot szállít a hőkezelt területre, ezzel felgyorsul az ízületi gyulladás gyógyulása, enyhül a fájdalom, megszűnnek az izombántalmak. Az infraterápia elősegíti a húzódások, sérülések után az izomszövet gyógyulását.
 1. Baktérium- vagy vírusfertőzéssel, meghűléssel, influenzával összefüggő felső légúti panaszok; köhögés, hurut. Klinikailag igazolt tény, hogy az infravörös sugárzók hatékonyan alkalmazhatók a hűléses, bakteriális vagy vírusos megbetegedések (nátha, köhögés, hörghurut, mandulagyulladás, arcüreg- és homloküreg-gyulladás) kezelésére és gyógyítására, a gyógyszeres kezelés kiegészítésére.
  https://www.high-endrolex.com/43
 1. Külső szövetek, hámréteg sérülése, bőr- és nyálkahártya-sérülések. Az infrasugarak hatékonyak különböző bőrgyógyászati problémák kikúrálásában: pattanásos bőr, lassan hegedő sebek, bőrirritáció, gombás bőrbetegségek, ekcéma, allergia. Otthoni kezelés előtt orvosi konzultáció mindenképpen szükséges.
 1. Rossz vérkeringés, magas vagy ingadozó vérnyomás. A szóban forgó gyógyászati segédeszköz javallott a magas és ingadozó vérnyomás terápiájában. Az infravörös sugarak révén való rendszeres kezelés megelőzi a hipertóniás krízis kialakulását és a vérkeringés összeomlását. Akut eseteknél viszont nem ajánlott.
 1. Nem gennyes jellegű belső gyulladások. A hosszúhullámú (ún. távoli) infrasugarakkal végzett otthoni terápia nemcsak a bőr külső hámrétegeire hat pozitívan, hanem eredményes egyes belső szervek nem gennyes jellegű-, illetve a krónikussá vált szubakut gyulladásos megbetegedéseinek enyhítésében, akár megszüntetésében. Kiegészítő, rásegítő kezelésként ajánlható egyes  máj-, tüdő-, urológiai és nőgyógyászati megbetegedések terápiájában – csakis állandó orvosi kontroll mellett.

További információk:

Az infratermékek sorában a lámpákon kívül a webáruházak számos más készüléket is forgalmaznak, ilyenek például az elektromos fűtésben innovatív szerepet játszó New Age infrapanelek és az S3 szériás nagy teljesítményű infra sötétsugárzók.

Infralámpák a gyógyászatban. Felhasználói tippek

Az infrafűtés egészségre gyakorolt hatása

Hasznos a távoli infravörös sugarak alkalmazása a terápiás célú házilagos kezelésben. Lényegében ez az otthoni infraterápia. Tippek: hogyan és mire használd a webshopban vásárolt lámpát?

Összefoglalva. Ez a PR-cikk eligazít abban, hogyan és mire használd az infralámpádat. A villanyárammal működő infra eszközök már akár 5.000 Ft-tól beszerezhetők a budapesti webáruház gazdag árucikk-kínálatából. Leírás: Távoli infravörös sugarak alkalmazása a gyógyászatban és a terápiás célú otthoni kezelésben. Címkék Google-kereséshez kapcsolódó témákban: Infrasugárzó panelekInfrafűtés tippek, vélemények – Elektromos cikkek online vásárlása: Webshop Budapest

Hozzászólások lezárva.