Télikertépítés. Napenergia, növények

télikert építés - növények

A télikertben bennreked a napfény által termelt hő.

Miért van az üvegházban meleg?

Ha röviden akarunk válaszolni, akkor a magyarázat nagyon egyszerű: azért, hogy az üvegházban nevelt délszaki növények el ne pusztuljanak a hidegben, sőt fejlődni legyenek képesek. Ennél kicsit bonyolultabb kérdés, hogy mitől van melegebb egy ilyen építményben akkor is, ha nem szereltek fel fűtőberendezést. Például odakint már hűvös ősz van, hajnalonta befagynak a tócsák, de az üvegpavilonban 20-25 Celsius fok közötti a hőmérséklet. Pedig nincsenek felszerelve a radiátorok, nincs padlófűtés, sehol nem látunk hősugárzót.

Ennek magyarázata egy fizikai jelenség, amelyet nem véletlenül hívnak üvegház-hatásnak. Az effektus lényege a következő. Amikor süt a nap, a napfény áthatol az üvegfelületeken, eközben alig veszít energiájából. Odabent rávetül a tárgyak felületére: növények leveleire, talajra, padlózata… Ezek elnyelik a napenergiát, mi által hő keletkezik. A felmelegített tárgyak egyrészt érintkeznek a levegővel, amelynek így a hőátadás révén szintén emelkedik a hőmérséklete; másrészt a tárgyak felülete hősugárzást bocsát ki. Ám a hősugarak számára az üveg átlátszatlan, áthatolhatatlan – azaz a hőenergia nem távozik a környezetbe, hanem a beltérben marad.

Építményünk tájolásától, méreteitől, hőszigetelő tulajdonságaitól függően a napközbeni felmelegedés igen jelentős is lehet, persze csak akkor. ha több órás napsütéssel számolhatunk. A befogott hő mennyisége általában elegendő arra, hogy a jól szigetelt üvegház éjszaka se hűljön le túlságosan, és a benti hőmérséklet megfeleljen a melegkedvelő növények életkörülményeinek.

Építs a házad előtti teraszra télikertet

A kifejezetten növénytermesztésre létesített üvegházakon kívül léteznek ugyanezen az elven működő télikertek is. Ilyeneket legtöbbször családi házak elé építve találunk. Az így létesülő üvegszobák haszna többszörös egy, hasznos és értékes kiegészítővé válnak.

Bármely télikert lehetővé teszi, hogy több életteret hozz létre a családi házhoz, amelyet különféle tevékenységekre használhatsz. Lehet az étkező, a nappali, az iroda vagy akár a kikapcsolódás helye.

Mivel a télikert általában nagy üvegfelületekkel rendelkezik, ez lehetővé teszi a természetes fény beáramlását és a kilátást a külső térre. Ezáltal közelebb kerülhetsz a természethez, és élvezheted a kert vagy a táj látványát anélkül, hogy az időjárás viszontagságainak kitennéd magad.

Egy ilyen építményben kellemes klíma alakítható ki, így egész évben használhatod, függetlenül az időjárástól. Ez lehetővé teszi a növények nevelését, a pihenést, a kikapcsolódást vagy akár a családi összejöveteleket is.

Értékemelés: nyitott teraszod beépítésével növelheted a családi ház értékét és vonzerejét. A természetes fény beáramlása és a zöld növények jelenléte pozitív hatással lehet a hangulatra, a mentális egészségre és a stressz csökkentésére.

Energiahatékonyság: a korszerű üveg télikert építése, tervezése és gyártása során egyre inkább figyelmet fordítanak az energiatakarékosságra és -hatékonyságra. Az üvegezés, a jó szigetelés és szükség esetén a megfelelő fűtési és hűtési rendszerek segítenek minimalizálni a hőveszteséget és optimalizálni a klímavezérlést.

Érdemes figyelembe venni a fenntarthatósági szempontokat is, például az újrahasznosított anyagok használatát, víztakarékos öntözést vagy az ökológiai szempontú kertészkedést. Ezek a tényezők hozzájárulnak a környezetvédelemhez és a fenntartható életmódhoz – nem csak a saját otthon keretei között.

műanyag ajtó ablak
műanyag ajtó-ablak | terasz beépítés | növények teleltetése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük